MOJA ZGODBA

Povsem mogoče je, da za SoulGreg Artista še niste slišali. Vendar pa se za tem imenom skriva zelo izkušen glasbenik, človek z dolgoletno in razburljivo glasbeno preteklostjo, ki se je šele nedavno tega odločil, da se kot umetnik predstavi širši javnosti.
»Ne glede na to, kako stvari izgledajo ali izpadejo navzven, vedite, da sem in vedno bom samo umetnik, glasbenik, rojen in vzgojen v deželi Glasba.«

Kdo je SoulGreg Artist?

SoulGreg Artist je glasbeni fenomen, ki nehote pritegne posebno pozornost, kjerkoli se pojavi. Njegova glasbena pot od genialnega otroškega rock kitarista, kasneje najstniškega jazz kitarista do pevca, instrumentalista, vrhunskega producenta, pisca glasbe, aranžerja in umetnika z veliko glasbeno vizijo, kakršen je danes, nakazuje njegov prihod na svetovno glasbeno sceno.

»Če poslušate mojo glasbo in jo razumete, potem vam ni treba brati moje zgodbe, da bi me spoznali.«

Glasbene korenine

Gregor Bezenšek – SoulGreg Artist je rojen 29.4.1983 v Celju, Sloveniji.
Že pri petih letih, ko je na televiziji prvič zagledal kitaro,
je vedel, da je njegova usoda zapisana glasbi
in da bo v življenju glasbenik.

»Vedno sem vedel,da bom glasbenik, samo to, in nikoli nisem niti za hip pomislil, da bi lahko bil še kaj drugega.«

Morda to niti ni tako nenavadno, saj prihaja iz glasbene družine in je občutek za glasbo podedoval od svojih staršev. Njegov oče je bil eden od ustanoviteljev evropsko priznane belske gospel skupine New Swing Quartet. Zanimivo je, da je New Swing Quartet z izvajanjem črnske duhovne glasbe zelo uspešno deloval 35 let in da je ravno podobna glasbena zvrst SoulGreg Artistu podzavestno več let kasneje zapeljala dušo, saj ni sam nikoli načrtno izbiral glasbene zvrsti, ki bi se ji predal. Glasbeno nadarjena je tudi njegova mama, ki ji je bila pri šestnajstih letih ponujena kariera pevke, a se za to pot ni odločila.

SoulGreg Artist pa ni le izjemno glasbeno nadarjen, ker to, resnici na ljubo, samo po sebi ni dovolj za to, da postaneš velik umetnik, ampak ga odlikuje še ena lastnost - vztrajnost. Njegova neusahljiva vztrajnost glede tistega, kar si zastavi, se kaže že od otroških let in ga še danes spremlja na vsakem koraku. Kar si zastavi, izpelje do konca in to do potankosti. V sebi je namreč izreden perfekcionist, še posebej, kar se tiče glasbe.

»Če nisi pripravljen dati življenja za svojo umetnost, potem najverjetneje nisi pravi umetnik«

Neobetavni začetki

Pri šestih letih se je začela pisati ta zanimiva zgodba. Ko je Gregor pričel hoditi v nižjo glasbeno šolo, mu ni kazalo prav dobro. Prvi letnik kitare se je končal dramatično, saj so bili v glasbeni šoli prepričani, da ne zna dovolj za napredovanje v višji letnik in da nima kaj dosti posluha. Oče je vztrajal pri odločitvi, da bo njegov sin, če že ne drugega, vsaj zaključil nižjo stopnjo glasbene šole - in imel je prav. Že naslednje leto se je Gregorju skoraj čez noč odprlo in še istega leta se je udeležil državnega tekmovanja v kitari, nato pa v tem duhu nadaljeval in s tem o svoji nadarjenosti prepričal še največje skeptike.

»Nisem se rodil zato, da bi bil srečen; rodil sem se zato, da bi delal, kar mi je bilo namenjeno«

Prva glasbena dela

Svojo prvo skladbo je napisal in aranžiral pri desetih letih. Leto kasneje je ustanovil svojo prvo rock skupino Gaad Band, s katero so posneli celoten album (izseki skladb so prav iz tega albuma).

Pridi prosim pridi
Konec sveta

Ob njihovih nastopih je bilo najstniško občinstvo povsem navdušeno, vsi pa so še posebej opazili in nemalokrat obstrmeli od začudenja nad Gregorjevim izjemnim igranjem kitare. Naj še dodamo, da je bil Gregor na električni kitari čisti samouk vse do pričetka študija.

Jaz solo
Črno mesto solo

»Nikoli nisem čutil, da potrebujem nekoga, ki bi mi povedal, kako naj igram. Vse, kar potrebuješ za odkrivanje novega v glasbi, je zvočno zapisano na medijih.«

Pri štirinajstih letih ga je začela zanimati fusion in jazz glasba in glasbeno produciranje. Že leto kasneje se je pogumno lotil svoje prve kreacije, kitarskega komada Con-Fusion, ki ga je ustvaril na preprost synthesizer. Pri tem samostojno sproduciranem komadu je sam tudi sprogramiral vsak posamezen instrument. Na tej točki njegovega življenja pa je prišlo do pomembnega in za naše razmere neobičajnega razvoja dogodkov.

Young SoulGreg Artist Con Fusion

Že pri šestnajstih na glasbeni akademiji

Začel je namreč hoditi v prvi letnik srednje šole, kjer pa je kmalu spoznal, da mu le-ta ne daje ničesar od tistega, kar potrebuje. Ob podpori staršev se je zato odločil, da bo sledil sebi in običajno srednješolsko kariero obesil na klin. Njegova mama je vedela, da obstaja tudi drugačna priložnost za pot do izobrazbe – priznana glasbena akademija v Gradcu. Gregorju in njegovim staršem je tedaj marsikdo očital, da so nepremišljeni, ker so ga izpisali iz srednje šole, saj je bilo za večino ljudi to povsem nepredstavljivo. Ker je glasbena akademija v Gradcu fakulteta, so ob vpisu zahtevali znanje srednje glasbene šole in Gregor je imel na razpolago samo dva meseca, da se je pripravil na zahtevne sprejemne izpite za jazz kitaro. Ko je prišel pred komisijo za sprejem na akademijo, ga profesorji zaradi njegove mladosti sprva niso jemali resno in so ga v smehu vprašali, če sploh zna električno kitaro vključiti v zvočnik. Vendar pa so si ob njegovem igranju hitro premislili in bil je sprejet. Ob študiju se je pridno poglabljal v jazz glasbo/improvizacijo, naučiti pa se je moral tudi ogromno teorije, kar pa mu je dalo vedeti, da glasba niso samo občutki, ampak je potrebno stvari razumeti tudi tehnično, da jih lahko v glasbi uporabiš sebi v prid in na ta način občutke skozi glasbo sploh izraziš. Šola ga je naučila uporabljati resen pristop v glasbi in to spoznanje je pričel uporabljati povsod - v produkciji, izvajanju, aranžiranju in skladanju.

Do ušes zaljubljen v novo glasbeno zvrst

Naslednja SoulGreg Artistova življenjska prelomnica je nastopila, ko se je med študijem jazz kitare prvič srečal z moderno r&b, soul in gospel glasbo. »Takrat pri nas v Sloveniji ni bilo moč slišati tovrstne glasbe nikjer,« pravi. Istočasno se je navdušil nad ameriško popularno r&b produkcijo in izvajanjem. »Še danes se živo spominjam trenutka, ko sem prvič slišal album Briana McKnighta. Več dni nisem prišel k sebi. Bil sem dobesedno šokiran in zaljubljen! Od tistega trenutka dalje sem postal odločno predan tej glasbi!« se vzhičeno spominja.

Z enaindvajsetimi leti je na graški akademiji uspešno diplomiral iz jazz kitare in se vrnil v Slovenijo. Nato pa se je zopet požvižgal na vse možnosti, ki so mu bile ponujene kot kitaristu in zopet sledil svojim občutkom. Namesto, da bi nadaljeval s tistim, za kar se je izšolal, je na jazz glasbo in kitaro kar za več let pozabil.

»Poglabljanje v jazz improvizacijo je enako poglabljanju v življenje. Več znanja imaš, bolj si svoboden.«

Dolgih 6 let zaprt v studiu

To zgodbo je pričel tako, da je svoj prvi komad v angeščini Feelin' So Bad sproduciral in posnel na domač računalnik in cenen mikrofon ter ga pilil kar štiri mesece, saj je točno vedel, kaj si želi ustvariti in spet vztrajal do konca, da je prišel do željenega zvoka.

Feelin'so bad

»Raje ustvarim eno samo skladbo, ki nosi v sebi glasbeno vsebino, kot pa mnogo skladb, ki so narejene na hitro in nimajo tiste vibracije, ki bi jo naj imela skladba, ki nekaj pove.«

Potrditev, da je na pravi poti, je dobil od več svetovno znanih producentov, ki so njegovo skladbo opazili kar na spletu. Kmalu zatem se je vkrcal na letalo za Los Angeles in se tudi pobližje spoznal z nekaterimi producentskimi ekipami. Večkrat je imel možnost, da ostane v Los Angelesu, New Yorku ali Londonu in da tam sodeluje z mnogimi zvenečimi imeni v pop in r&b industriji, vendar, kot danes pravi sam, »nisem čutil, da ostanem in tudi nisem. Ko bo prišel pravi čas, bom to storil. Priložnosti v glasbeni industriji je vedno dovolj, če veš, kaj počneš in kje je tvoje mesto«.

Naslednjih šest let se je SoulGreg Artist skoraj dobesedno zaprl v domač studio. Tam je vsa ta leta popolnoma sam študiral in razvijal svoje izvajalske in producentske sposobnosti. Hotel je podrobno raziskati in proučiti sodobno ameriško producentsko sceno. »V teh šestih letih sem v svojem studiu samostojno »doktoriral« iz pisanja glasbe, produkcije, izvajanja in aranžiranja,« ob tem resno pripomni. Zaradi svojega perfekcionizma se je v tem času povsem posvetil razvijanju svojih glasbenih sposobnosti in v vseh šestih letih ni hotel niti nastopati niti delati česa drugega. Zaradi tega zopet ni sprejel različnih priložnosti in ponudb, ki jih je medtem dobival kot glasbenik. Naredil je sicer nekaj projektov, tako v Sloveniji kot tudi v tujini, in sodeloval z nekaterimi vrhunskimi glasbeniki, vendar ga ti projekti niso nikoli v resnici pritegnili.

»Razlika med dobro in slabo umetnostjo je v tem, da slaba umetnost hitro izgublja ceno, dobra pa sčasoma postane večna in neprecenljiva.«

V tem samotarskem učnem studijskem obdobju je SoulGreg Artist preživljal precej težke čase glede svoje glasbene poti, vendar jo je zavestno prehodil zato, ker je želel čimbolje spoznati vse vidike moderne glasbe in vse dele svoje glasbe ustvarjati sam. In to stopnjo je tudi dosegel. Eno od velikih spoznanj, do katerega je prišel pri ustvarjanju glasbe, je:

»Ne poslušam več glasbe – zdaj samo občutim njeno vibracijo«, pravi.

To šestletno obdobje pa mu ni prineslo znanja in izkušenj samo v glasbi, ampak se je obenem zavestno osebnostno razvijal in se poglabljal v življenje, saj je imel mnoga vprašanja, na katera je želel odgovor. Danes zase z nasmeškom na obrazu pravi:

»Ne trudite se me opisati s tremi besedami, niti z nekaj stavki; potreboval sem namreč sedemindvajset let, preden sem ugotovil, kdo sem«

Novo obdobje in dozorela glasbena vizija

Pred kratkim je SoulGreg Artist stopil v novo obdobje, v katerem je prišel do prave umetniške in glasbene vizije, ki jo bo izpeljal tako, kot je do danes vse, kar si je zastavil. Ker ima velike načrte, se zaveda, da ni vse odvisno samo od njega. Vendar pa pravi, da se ne obremenjuje s tem, kako, kdaj in kje se mu bo ponudila prava priložnost v svetovni glasbeni industriji. Prepričan pa je, da se mu bo.

»Če si resničen in imaš svetu povedati res nekaj novega, te bo glasbena industrija našla in obratno. Ni pomembno, kje si, temveč – kdo si!«

I Miss You

Prvi komad, ki ga je ustvaril v tem obdobju, I Miss You, je skupek njegove avdio, video in produkcijske glasbene vizije. Ta skladba, na katero je še posebno ponosen, nakazuje originalnost SoulGreg Artistovega zvoka, ki po mnenju mnogih kritikov prinaša svež veter v popularno glasbo. Ta točka življenja in glasbenega spoznanja je njegov nov začetek in tudi nadaljevanje, na katerem želi graditi.

»Raje imam le enega oboževalca, ki resnično pozna in razume moje delo, kot pa 100.000 "oboževalcev", ki mi sledijo zato, ker so jim tako povedali na televiziji.
Vse se prične z ena!«